links
KeL - Kosova e lirë www.kosovaelire.com
KeL - Kosova e lirë - www.kosovaelire.com
Dëshmorët e kombit

1. ABAZ ISUF THAÇI
2. ABEDIN HYSEN MURTEZI
3. ABEDIN UKË DERVISHAJ
4. ABEDIN UKË SUMAJ
5. ABUSH LIMAN LOKU
6. ADEM HAZIR DELIA
7. ADEM IDRIZ JASIQI
8. ADEM ZEQIR UKËHAXHAJ
9. ADNAN ADEM BERISHA
10. ADONIS HAXHI BECI
11. ADRIAN REXHEP KRASNIQI
12. AFRIM BISLIM SELMANAJ
13. AFRIM ISË BERISHA
14. AFRIM MEHMET KRASNIQI
15. AFRIM QAZIM MESHI
16. AFRIM SELIM GJURAJ
17. AFRIM XHAFER GASHI
18. AGIM ABAZ MAZREKAJ
19. AGIM ALI SELMANAJ
20. AGIM BARDH ZENELI
21. AGRON NIMAN MEHMETAJ
22. AGRON OSMAN RAMA
23. AGRON SADRI GJOCAJ
24. AGUSH ASLLAN GJOCAJ
25. AHMET BAJRAM KRASNIQI
26. AHMET DELI SHALA
27. AHMET FERID XHIKOLLI
28. AHMET IDRIZ PULATANI
29. AHMET ISMET BAQAJ
30. AJET CENË REXHAJ
31. ALBESIAN SALIH MATAJ
32. ALI DAUT IVAJA
33. AJET REXHEP RRAHMANI
34. ALI HAZIR KALIMASHI
35. ALI MIFTAR HASI
36. ALI SADIK FEJZULLAHU
37. ALTIN SADRI HASKAJ
38. ARBEN AVDYL UKSHINI
39. ARBEN BAJRAM AHMETAJ
40. ARBEN ISTREF KRASNIQI
41. ARBEN MEHMET MEHMETAJ
42. ARBEN SHAQË QERIMAJ
43. ARBEN SKËNDER JUSUFI
44. ARBEN TAHIR HAJDARAJ
45. ARBEN XHEMAJL JONUZAJ
46. ARDIAN XHEMAJL KELMENDI
47. ARIF BAJRAM MAHMUTDEMAJ
48. ARIF DEMUSH GJOCAJ
49. ARIF HALIL HYSENAJ
50. ARIF RAMË BERISHA
51. ARIF SHPEND DAUTAJ
52. ARMEND SEFEDIN QYMYRI
53. ARMEND TAFIL KUKLECI
54. ARSIM ARIF RAMA
55. ARSIM HAMDI PËRGJEGJAJ
56. ARSIM REXHEP REXHEPI
57. ARTAN AHMET MEHMETAJ
58. ARTAN NEZIR QORRAJ
59. ARTON ADEM LEKAJ
60. ARTON ISA HASANAJ
61. ARTON SHEH ZOGAJ
62. ASLLAN CANË DINAJ
63. ASLLAN DIN REXHEPAJ
64. ASLLAN SADIK BATUSHA
65. ASLLAN SALI NIKÇI
66. ASTRIT ISTREF BERISHA
67. ASTRIT XHAFER HADËRGJONAJ
68. ASTRIT XHAVIT BELEGU
69. AVDI SMAJL BËRDYNAJ
70. AVDI SMAJL KELMENDI
71. AVDULLAH XH. AVDULLAHU
72. AVDYL ALI JASIQI
73. AVDYL ALI OSDAUTAJ
74. AVDYL BRAHIM HASANAJ
75. AVDYL ISLAM DUÇI
76. AVNI ADEM PËRGJEGJAJ
77. AVNI BALI SINANAJ
78. AVNI OSMAN AVIDMETAJ
79. AZË ZEKË BRAHIMAJ
80. AZEM UKË MUSLIJAJ
81. AZIZ BAJRAM GASHI
82. BAHTJAR AVDYL MORINA
83. BAJRAM RRUSTEM GOGAJ
84. BAJRAM RRUSTEM LATAJ
85. BAJRAM UKË MUSLIJAJ
86. BAJRUSH RAMË MEHMETAJ
87. BASRI HAJZER BEQIRI
88. BASHKIM AVDI LEKU
89. BASHKIM MUSTAFË IDRIZI
90. BASHKIM QAZIM MESHI
91. BASHKIM RAMADAN JASIQI
92. BASHKIM XHAFER MEHMETAJ
93. BEDRI VELI SHALA
94. BEHXHET AJET SHABANI
95. BEJTË AZEM KAJDOMÇAJ
96. BEKË SEFER HADËRGJONAJ
97. BEKIM FAZLI BERISHA
98. BEKIM HALIL KELMENDI
99. BEKIM LUTFI THAÇI
100. BEKIM NEZIR TOVËRLANI
101. BEKIM SALIH ALIJAJ
102. BEKIM SEFER MAVRAJ
103. BEKIM SHEFQET MAZREKAJ
104. BEQË BINAK LOKAJ
105. BEQË SEFER GASHI
106. BEQIR HAXHI QUFAJ
107. BEQIR LOSH MEHMETAJ
108. BESIM ALI RAMA
109. BESIM BILALL UKËHAXHAJ
110. BESIM ISMAJL NUKA
111. BESIM MASAR BISTRAZHINI
112. BESIM SAQIP REXHEPI
113. BESNIK MUSË LAJÇI
114. BESNIK SALI JASIQI
115. BILALL IDRIZ MAZREKAJ
116. BISLIM MUHARREM ALIJAJ
117. BLERIM AHMET DERVISHAJ
118. BLERIM ALI AHMETI
119. BLERIM BAJRAM UKSHINI
120. BLERIM HALIL KELMENDI
121. BLERIM RAMË JONUZAJ
122. BLERIM SELMAN LOKAJ
123. BRAHIM SYLË NIKÇI
124. BRAHIM TAFË DEMALIJAJ
125. BRAHIM ZYMER MUSHKOLAJ
126. BUJAR BEQIR SHALA


Ushtria Çlirimtare e Kosovës / Dëshmorët e Kombit


ADRIAN REXHEP KRASNIQI (12.10.1972 - 16.10.1997)

Një ndër figurat më të ndritshme kombëtare në dhjetëvjetëshin e fundit të shekullit që shkoi, në luftë kundër regjimit shekullor serb, padyshim është Adrian Krasniqi. Lindi më 12 tetor 1972 në fshatin Vranoc, komuna e Pejës, nga babai Rexhei dhe nëne Majremja. Rrjedh nga një familje me tradita të larta patriotike, e c ila para Adrianit kishte dhënë tetë dëshmorë për trojet shqiptare. Ndërsa Taf Mehmeti, i po kësaj familjeje, ishte i detyruar nga pushtuesit sllav të emigrojë në Shqipëri. Adriani shkollën fillore e kreu në Baran me sukses shembullor, gjimnazin në Pejë, ndërsa studimet i vazhdoi deri në vitin e tretë në Fakultetin Ekonomik në Unniversitetin e Tiranës. Meqë babai i Adrianit, Rexhep Krasniki, ishte mësues, pas kthimit të tij nga një vizitë që ia bëri Shqipërisë në vitin 1980, solli në shtëpi materiale të shumta, nga të cilat u frymëzua dëshmori. Ky aktivitet i Adrianit daton qysh në fëmijëri. Mirëpo, ky mllef dhe kjo urrejtje ndaj pushtuesit del në shesh, kur Adriani bëhet gjimnazist në Pejë, sidomos me organizimin e demonstratave pë rsolidarizim me minatorët e Trepçës që ishin ngujuar në zgafellë. Për këtë kërcënohet me përjashtim nga Gjimnazi. Por, ky shpirt uragan për çlirim kombëtar nuk ndalet. Bën organizimin e demonstratave të vitit 1988 e 1990, ku u dallua. Në vitet ‘90 Adriani, me grupin e tij organizativ, në Pejë e filloi grumbullimin e mjeteve për aksione guerile. Me këtë rast siguroi 25 kg trotil. Këtë e solli nga shtetet fqinje dhe e vendosi në Vranoc, të xhaxhai, Xhaferi. Në vitet 1990-1993 Adriani bën një pauzë, meqë studioi në Tiranë. Gjatë kësaj kohe me shokë gjithnjë ndodhej në veprim e sipër për sigurimine materialeve dhe rrjetit për aksione guerile. Dy herë ishte në Shqipëri dhe Mal të Zi. Në vitin 1993, kur në Kosovë burgosen 173 veprimtarë të Lëvizjes, as familja e Adrianit nuk mbeti në harresë. Madje, në këtë të fundit banonte axha i tij, Xhaferi. Pikërisht, nga ky vit Adrian Krasniqi kalon në ilegalitet dhe vendoset për një kohë në Shqipëri. Andaj, nuk është i rastit, kur në formularin me shënime për dëshmorët e kombit, inkuadrimi i Adrian Krasniqit në radhët e UÇK-së figuron qysh në muajin maj të vitit 1992, si kamandant i njësitit gueril për Dukagjin. Gjatë viteve 1993-1995 Adrian Krasniqi herëpasheri vinte në Kosovë me misione të caktuara. Në këtë periudhë bën përpjekje të organizojë demonstrata me rastin e vrasjes së studentit Armend Daci, por nuk mundi ta realizojë këtë qëllim. Në vitin 1995 Adrian Krasniqi sulmoi stacionin e policisë serbe në fshatin Qallapek. Por, me këtë rast zbulohet dhe shpallet fletëarresti për të. Në Pejë policia ia thyen për të dytën herë shtëpinë, por fatbardhësisht nuk gjen askë në të nga familja. Ndërsa në Vranoc, në fshatin e lindjes, po me këtë rast, merret në polici dhe keqtrajtohet axha Xhaferi. Pas qershorit të vitit 1995 Adrian Krasniqi kalon në ilagalitet të thellë ku edhe zënë fill veprimet e tij guerile. Ndërkohë, me kërkesëne shokëve, Adriani caktohet të punojë në Sektorin e furnizimit, meqë kishte lidhje të forta familjare në Tropojë dhe në zonat e tjera kufitare. Kur në vitin 1996 bëhet thyerja e depove të armatimit në Shqipëri, Adriani këtë rast e shfrytëzoi për mrekulli. Në fillim krijoi bazën e parë dhe më të fuqishme në zonën kufitare, në Berishës. Ndërsa në Kosovë, përkatësisht në kufirin Kosovë-Shqipëri, shfrytëzonte bazën e Plakut të Shishmanit. Falë mbështetjes familjare nga djemtë e axhës së Adrianit, Besnik dhe Agim Krasniqit në Bajram Curri, të furnizimit, i cili e furnizonte tërë Kosovën me armë, rrjet ky i cili funksionoi edhe pas vrasjes së Adrian Krasniqit, madje deri në përfundimin e luftës.

Në Kosovë, përveç axhës, Xhaferit, dhe djalit të tij, dëshmorit të kombit, Përparimit, i cili ndodhej në rolin ngushtë, Adriani kishte edhe baza të tjera, si p.sh. te Sylë Kadria në Nakell, të dhëndri Ahmet Ukshinaj në Lybeniq etj. Nga shokët Adriani ishte i caktuar të punonte në koordinimin e punëve dhe mjeteve të Shqipëri. Megjithatë, ai nuk pajtohej të punonte vetëm në Shqipëri. Në çdo rast, kur fuste mjetet dhe armatimet në baza të caktuara, kurrë nuk kthehej pa kryer edhe ndonjë aksion. Dëshira dhe vullneti i tij ishte që me duart e veta t’i hidhte në ajër postkomandat e policisë serbe. Kështu ndodhi edhe në muajin tetor të vitit 1997, kur pas hyrjes në Kosovë me një sasi të konsiderueshme armësh, me kërkesën e Adrianit bëhet sulmi në postën e policisë në fshatin Kliqinë të Pejës, ku edhe bie heroikisht në fushë të nderit, ashtu siç dinë të bijnë vetëm trimat, bijtë e dashur të Kosovës. Ndodhi kjo pikërisht më 16 tetor të vitit 1997, kur Adrian Krasniqi me shokët e idealit Mujë Krasniqin, Ilir Konueshvcin dhe Qerim Kelmendin sulmuan stacionin policor në Kliçinë, me ç’rast ra heroikisht në fushën e nderit. Kjo ditë do të shënohet me shkronja të arta në historinë më të re të shqiptarëve në Kosovë, për luftën dhe bijtë e saj që nuk kursyen gjakun as jetën, vetëm që pikërisht koj Kosovë të çlirohet njëherë e përgjithmonë nga regjimi i urryer serb. Por, Adriani nuk vdiq, nuk u vra. Ai rilindi përsëri, si feniks. Rrugën e tij e vazhduan dhjetëra e mijëra djem të Kosovës deri në fitoren përfundimtare. Edhe familja e tij e vazhdoi këtë rrugë të nisur nga Adriani shumë më herët. Pas vrasjes së Adrianit, sektori i furnizimit me armë përforcohet edhe më shumë. Shtëpia e tij bëhet bazë edhe më e fuqishme e shokëve të tij të idealit. Përparimi, djali i axhës së tij, ndërpret studimet dhe bëhet ushtar aktiv i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, deri në frymën e fundit, me vdekjen e tij në kufirin Kosovë-Shqipëri. Ndërsa, shtëpia në Vranoc bëhet spital ushtarak ku shëroheshin të plagosurit. Këto ishin idealet për të cilët luftoi dëshmori Adrian Krasniqi dhe për të cilat dha jetën po ky Adrian Krasniqi. Trupi i dëshmorit prehet në varrezat e fshatit të lindjes, në Vranoc.

Komentoni artikullin/lajmin e mësipërm:
Emri dhe Mbiemri:
E-Mail:
Komenti juaj:  
 

 

KeL - Kosova e lirë - www.kosovaelire.com
KeL - Kosova e lirë